Reparti i Këshillues për Familje emigrantësh në kuadër të sistemit arsimor të Bashkisë së Dhjetë të Vjenës, e shpërblen mësuesin e gjuhës shqipe Osman Ademi dhe grupin e tij. Mësuesi Osman u tregua i suksesshëm në procesin mësimor, aktivitete shumë kulturore, seminare pedagogjike po edhe si këshilltar për prindër e nxënës të sapoardhur dhe të tjerë.

 

Kjo këshillimore punon me familjet e ardhura në disa gjuhë: gjermane, turke, shqipe dhe  boshnjake-serbo-kroate. Zakonisht në fund të vitit shkollor bëhen analiza dhe shpërblehen nxënësit më të mirë dhe arsimtari më i mirë.  Mirënjohjet i ndau Elizabet Repolusk , inspektore e arsimit për shkollat fillore brenda Bashkisë së 10-të të Vjenës.  Mirënjohja jepet për vitin shkollor 2010/11.

Është kjo një shenjë nderimi jo vetëm për Osmanin,  por siç thotë ai vet, edhe për njerëzit e rrethit ku ka gjetur mirëkuptimin  dhe rrugën e sukseseve.

 “Është mirënjohje edhe për Shoqatën e Mësuesve e Prindërve Shqiptar në Vjenë, të cilën e udhëheqim bashkë me  shokë e shoqe mësuese të vyera. Angazhimi im në aktivitete kulturore është i inspiruar nga ndjenja e kultivimit të së bukurës nga mërgimtarët shqiptar, në integrimin në jetën shoqërore dhe ruajtjen e identitetit kombëtar,në radhë të parë gjuhën amtare. Përpiqem të lehtësoj komunikimin në mes të prindërve, mësuesve e rrethit të fëmijëve. Ta kultivojmë tolerancën e mirëkuptimin në mes të njerëzve nga kombe të ndryshme. Kërkesat e çdo fëmijë duhet respektuar, duhet kuptuar vështirësitë e tij duke e ndihmuar në tejkalimin e tyre. Ne si pedagog e kemi detyrë respektin ndaj secilit fëmijë e prindër në kërkim rrugëdalje në hapësirat e reja të rrethit shoqëror. Porosia ime do ishte për prindërit, që mos ua mohoni fëmijëve tuaj të drejtën për të shkruar, lexuar, e mësuar gjuhën shqipe, regjistroni ata në mësimin plotësues, sepse nesër ndoshta do të jetë vonë”, ka thënë Osman Ademi. 

Osman Ademi nga Smira e Vitisë, mbaroi studimet në Fakultetin Filozofik në Prishtinë. Migroi në Austri ku kyçet në aktivitetet kulturore. Tani mbi dhjetë vite punon mësues i gjuhës shqipe. Është kryetar i Shoqatës së Mësuesve dhe Prindërve Shqiptar me seli në Vjenë.  /Hazir Mehmeti, www.bota.sot/

Leave A Reply