Profesoresha dhe arkeologia e njohur, Dr. Edi Shukriu, thoshe se kishte respekt të veçantë për smirakët dhe për Smirën.

Ajo, në një shkrim të saj për portalin e fshatit Smirë, në janar të vitit 2012, kishte falënderuar smirakët duke rikujtuar vlerat arkeologjike të Smirës.

“Smirën, banorët e përkushtuar për përparim të mirëfilltë dhe për promovim të trashëgimisë kulturore nuk i kam harruar asnjëherë, që nga koha kur i kam vizituar për herë të parë më 17 janar 1988. Ata më ndihmuan ta gjeja monumentin e parë përkushtuar Hyjneshës Dardane, një hyjnesheje që e njihja më parë vetëm nga dy monumentet e zbuluara ne Rumani në vitin 1968.
Monumentet epigrafike m’i sollën banorët e nderuar të Smirës dhe çdo gjeneratë e historianëve e njohin kontributin e smirakëve. Labyrinthi rrethor dardan u bë pjesë e pandashme e jetës sime, shkencore dhe letrare, me këtë edhe smirakët. Ky u bë dhe llogo e Këshillit të Kosovës për Trashëgimi Kulturore (KKTK), agjencion profesional për trashëgimi kulturore i Republikës së Kosovës”, kishte thënë Akademikja Prof.Dr. Edi Shukriu.

Ajo këtë monument epigrafik e studioi gjatë. Për të thotë se shpreh një nivel të lartë të zhvillimit, të mendimit filozofiko-religjioz të kohës, ndërsa në të sheh edhe shprehjen e ciklit të përhershëm të lindjes, vdekjes dhe të ringjalljes. Meqë është unik e deri tashti pa analogji, e ka quajtur Labirinti dardan.

Prof. Dr. Edi Shukriu, ndërroi jetë dje, në moshën 72 vjeçare.

Leave A Reply